Agencija za Bankarstvo Republike Srpske

Свјетски дан штедње обиљежен у Зворнику

11.11.2019. год.


Зворник, 31.10.2019. године

Поводом Свјетског дана штедње предавање на тему права корисника финансијсих производа и услуга, одржао је Владимир Рудић Омбудсман за банкарски систем Републике Српске. Кроз интерактивну презентацију, ученицима Средње стручне школе “Петар Кочић” у Зворнику, Рудић је говорио о важности паметног управљања новцем од најранијих дана.

Право на транспарентност у пружању услуга, да уговарамо и знамо, да одустанемо од предложеног уговора те прије свега да будемо правовремено информисани – нека су од наших основних права у области финансија“, истакао је Владимир Рудић на почетку финансијске едукације за зворничке средњошколце. „Едуковани корисници финансијских услуга штите властити новац и доприносе стабилности кућног буџета и истовремено успостављају нову, одговорнију пословну праксу“, нагласио је Рудић.

Кроз презентацију, са ученицима је разговарано о важности познавања појединих финансијских производа, врстама штедње у банкама те посебно о детаљима на које требају обратити пажњу при отварању текућих рачуна.

Градска управа града Зворник учествује у свим пројектима који имају за циљ образовање грађана Зворника, а посебно када је ријеч о младима, истакао је Зоран Стевановић, градоначелник Зворника. „Младим људима су неопходне додатне информације без обзира о којој сфери живота говоримо. Финансијска област је можда и најважнија сада када ће многи од њих завршити средњу школу и отићи да студирају у други град, када ће морати сами да распоређују новац који имају и тако да задовоље све своје потребе“, рекао је Стевановић.

Едукација и финансијско описмењавање младих дио је активности пројекта "Микрофинансије у Босни и Херцеговини" који проводи IFC, чланица Групације Свјетске банке уз подршку Амбасаде Швајцарске у Босни и Херцеговини.