office@abrs.ba

portparol@abrs.ba

Agencija logo
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Штедња вам може олакшати покривање непредвиђених и већих издатака, те вам помоћи да се не задужујете. Такође, може вам донијети и одређену додатну зараду и омогућити већу потрошњу у будућности.

Како почети штедити?

Прије почетка штедње размислите колико средстава ћете издвајати, сходно вашим могућностима, али и за који вид штедње ћете се опредијелити.

За који вид штедње се опредијелити?

  • штедња у „сламарици“ или сефу,
  • штедња у банци, или
  • животно осигурање.

Штедња у „сламарици“ или сефу је стари начин штедње. Штедиши омогућава располагање уштеђевином у складу с тренутним потребама и могућностима. Али овакав вид штедње носи и одређене ризике као што су: крађа, пожар, фалсификати или губитак дијела или чак цјелокупне вриједности уштеђевине изазване инфлацијом.

Штедња у банци омогућава очување вриједности уложених новчаних средстава у конвертибилним маркама и девизама уз остваривање одређеног приноса (камате). Уложеним средствима банка обезбјеђује сигурност својом финансијском снагом, а Агенција за осигурање депозита Босне и Херцеговине осигурава депозите штедишама у износу до 70.000 КМ. Периодом орочавања (дугорочно преко годину дана или краткорочно до годину дана) одређено је располагање средствима штедиши, а постоји и могућност пријевременог раскида уговора и подизања средстава.

Штедна књижица је стандардна писана исправа коју банка обавезно издаје власнику депозита и представља инструмент располагања и легитимације корисника пред банком, којим се доказују све уплате и исплате са штедног рачуна. 

Све уплате и исплате новца на штедном рачуну се морају уписати у штедну књижицу у пословници банке, потписати од стране службеника банке и овјерити печатом. Корисник може и накнадно да захтијева од банке да изврши уписе учињених уплата и исплата. Свако неовлаштено уписивање у штедну књижицу је основ за кривичну и материјалну одговорност.

Skip to content