office@abrs.ba

portparol@abrs.ba

Agencija logo
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Обавјештења
  4.  » Агенција за банкарство Републике Српске донијела одлуку о покретању поступка реструктурирања над “Sberbank” а.д. Бања Лука

Агенција за банкарство Републике Српске донијела одлуку о покретању поступка реструктурирања над “Sberbank” а.д. Бања Лука

Агенција за банкарство Републике Српске (у даљем тексту: Агенција) донијела је Одлуку о покретању поступка реструктурирања над „Sberbank“а.д. Бањалука (у даљем тексту: Банка), обзиром да је утврдила да су испуњени услови из Закона о банкама РС. Датумом почетка процеса реструктурирања над Банком сматра се 01.03.2022. године од 08:00 часова, а у току поступка реструктурирања, Банка ће радити у измјењеном режиму рада у трајању од 48 часова, гдје ће након истека наведеног рока Банка поново радити у пуном капацитету. За све информације о измјењеном режиму рада клијентима је доступно обавјештење у Банци.

Агенција је спровела процјену јавног интереса у смислу постизања једног или више циљева реструктурирања дефинисаних Законом, на начин да је процјењивала сваки циљ реструктурирања појединачно, те је утврђено да се реструктурирањем Банке постижу сви појединачни циљеви реструктурирања, гдје се посебно истичу заштита депонената који имају осигуране депозите, заштита средстава и друге имовине клијената, те избјегавање већег штетног утицаја на финансијску стабилност.

Битно је нагласити да је, у ситуацијама које су Републици Српској на извјестан начин наметнуте усљед дешавања на геополитичкој сцени изазваних сукобима између Украјине и Русије, те економских и финансијских санкција које су Сједињене Aмеричке Државе, Европска унија и друге земље предузеле према Русији, потпуна сарадња и подршка институција Републике Српске као што су Агенција, Влада РС и Министарство финансија РС кључ очувања финансијског система.

Посебно истичемо да ће Влада РС, у складу са законским овлашћењима садржаним у Закону о банкама РС, а који је усклађен са свим европским директивама, у потпуности подржати Банку, што осликава одговорно понашање Владиних институција, а посебно наглашава одговорну и важну улогу постојања регулатора банкарског система  на нивоу Републике Српске, тј. Агенције.

На крају, ефикасном сарадњом и промптном реакцијом поменутих институција, те постојањем ентитетског регулатора, постижу се најважнији циљеви, а то су очување стабилности финансијског система и заштита клијената и депонената.

Skip to content