office@abrs.ba

portparol@abrs.ba

Agencija logo
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Обавјештења
  4.  » Агенција за банкарство Републике Српске окончала поступак реструктурирања “Sberbank” а.д. Бања Лука

Агенција за банкарство Републике Српске окончала поступак реструктурирања “Sberbank” а.д. Бања Лука

ПРЕДМЕТ: Саопштење за јавност

Агенција за банкарство Републике Српске окончала поступак реструктурирања “Sberbank” а.д. Бања Лука

Као што је јавности познато из претходних обраћања, Агенција за банкарство Републике Српске (у даљем тексту: Агенција) предузела је кључне активности из своје надлежности, дефинисане Законом о банкама и Законом о Агенцији, те покренула поступак реструктурирања над „Sberbank“ а.д. Бања Лука (у даљем тексту: Банка), а на основу Одлуке о покретању поступка реструктурирања над Банком.

Спроведеном анализом стања, утврђено је да се реструктурирањем Банке постижу сви појединачни циљеви реструктурирања, гдје се посебно истичу заштита депонената, заштита средстава и друге имовине клијената, те избјегавање већег штетног утицаја на финансијску стабилност, укључујући и његово ширење на тржишну инфраструктуру, те одржавање тржишне дисциплине.

У наведеном процесу, цијенећи све могућности дате Законом, на основу свих анализираних и доступних опција, усвојен је план реструктурирања кроз продају акција, а на основу понуде достављене од стране „Нова банка“ а.д. Бања Лука.

Данас желимо да обавјестимо јавност да је процес продаје акција „Sberbank“ а.д. Бања Лука и пренос власништва завршен, и да је од данас нови власник „Sberbank“ а.д. Бања Лука постала „Нова банка“ а.д. Бања Лука. Завршним кораком процеса реструктурирања „Sberbank“ а.д. Бања Лука, „Нова банка“ а.д. Бања Лука постаје њен нови власник, а за „Sberbank“ а.д. Бања Лука окончава се статус банке у процесу реструктурирања.

Убијеђени смо да се наставља потпуна сигурност и континуитет пословања „Sberbank“ а.д. Бања Лука.

Посебно треба истаћи да су правовременим дјеловањем свих интересних страна у самом процесу постигнути најважнији циљеви, а то су очување стабилности финансијског система Републике Српске и заштита средстава клијената и депонената.

Skip to content