office@abrs.ba

portparol@abrs.ba

Agencija logo
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Обавјештења
  4.  » ЕУ програм подршке централним банкама и агенцијама за банкарство

ЕУ програм подршке централним банкама и агенцијама за банкарство

Завршен програм подршке централним банкама и агенцијама за банкарство земаља кандидата за чланство у ЕУ са подручја западног Балкана

Народна банка Њемачке (Deutsche Bundesbank), заједно са 19 народних централних банака Европског система централних банака, Европском централном банком и Европском комисијом, завршила је програм подршке централним банкама и агенцијама за банкарство земаља кандидата за чланство у ЕУ и потенцијалних земаља кандидата са подручја западног Балкана, а који је финансиран од стране ЕУ.

Заједно са 19 народних централних банака Европског система централних банака (ESCB), Европском централном банком (ECB) и Европском комисијом, Deutsche Bundesbank данас је одржала завршни догађај програма финансираног од стране ЕУ, а у корист Банке Албаније, Централне банке Босне и Херцеговине, Агенције за банкарство Федерације Босне и Херцеговине, Агенције за банкарство Републике Српске, Централне банке Републике Косово, Централне банке Црне Горе, Народне банке Републике Сјеверне Македоније и Народне банке Србије. Циљ овог програма било је даље јачање институционалних капацитета крајњих институција корисница, посебно унапређењем њихових аналитичких и регулаторних алата, те преношењем најбољих међународних и европских стандарда у националне праксе. Европска Унија (ЕУ) додијелила је 2 милиона еура овог програму, из сопственог Инструмента претприступне помоћи (IPA II).   

Током завршног састанка Управног одбора програма, те завршног догађаја организованог од стране Deutsche Bundesbank, професор Joachim Wuermeling, члан Извршног одбора Deutsche Bundesbank, нагласио је: “Овај програм је одличан примјер истински колаборативног приступа ESCB-а. Дјелујући колективно и јединствено, ESCB се показао као снажан партнер у заједници централног банкарства и спреман је да подржи наше колеге са западног Балкана у њиховим напорима да постигну највише стандарде за добробит својих економија и грађана.” Господин Florian Hauser, вођа тима у Генералном директорату Европске комисије за сусједство и преговоре о проширењу, истакао је: “Програм представља важан допринос унапређењу економског управљања на западном Балкану. Исти подржава припрему централних банака на западном Балкану за њихову интеграцију у Европски систем централних банака.”  

У периоду од 33 мјесеца, Deutsche Bundesbank, 19 народних централних банака и ECB организовали су интензиван регионални програм обуке о кључним питањима централног банкарства и супервизије, а који је укључивао 20 обука за 360 стручњака. Обука је била посебно фокусирана на области супервизије банака, финансијске стабилности, заштите потрошача финансијских услуга и финансијске инклузије, опоравка и реструктуре, монетарне политике, платних система, статистике, усклађености и ЕУ интеграција, политике управљања, рачуноводства и интерне ревизије. Одржане су и двије радионице о политикама за доносиоце одлука о рјешавању неквалитетних кредита и питања управљања. Поред тога, програмом су имплементиране билатералне мјере и стажирања у корист шест земаља западног Балкана кандидата и потенцијалних кандидата за чланство у ЕУ, које су дефинисане на састанцима Управног одбора програма. Представници институција корисница истакли су важна достигнућа, на примјер у областима заштите потрошача финансијских услуга, управљања девизним резервама, међународних односа, платних система, спречавања прања новца и финансирања тероризма, реструктуре финансијских институција и статистике.

Упркос ванредним околностима које су произашле из пандемије, програм је успјешно реализован у потпуности. То је било захваљујући сталној подршци Европске комисије, као и веома сусретљивом односу свих чланова програма и стручњака који су били укључени у исти. Током пандемије, дигитализација и алати вођени ИТ-ом замијенили су традиционалне састанке лицем у лице, али су се морале поднијети неке жртве у личној интеракцији и изградњи односа.

Програм је спровела Deutsche Bundesbank у партнерству са Народном банком Белгије, Народном банком Бугарске, Народном банком Чешке, Банком Грчке, Банком Шпаније, Банком Француске, Хрватском народном банком, Централном банком Ирске, Банком Италије, Банком Литваније, Централном банком Луксембурга, Народном банком Мађарске, Банком Холандије, Народном банком Аустрије, Народном банком Пољске, Банком Португала, Народном банком Румуније, Банком Словеније и Народном банком Словачке. Европска централна банка је допринијела имплементацији програма.

Снимљен је кратки филм који пружа утиске о програму и повратне информације од учесника. Исти се може погледати на сљедећем линку:

https://www.bundesbank.de/en/bundesbank/international-central-bank-dialogue/eu-funded-projects/eu-funded-projects–618392
Skip to content