office@abrs.ba

portparol@abrs.ba

Agencija logo
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Обавјештења
  4.  » ЕУ програм подршке централним банкама и агенцијама за банкарство

ЕУ програм подршке централним банкама и агенцијама за банкарство

ПРЕДМЕТ: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Deutsche Bundesbank и Европска Комисија покренулe наредни програм финансиран од стране ЕУ за даљу подршку централним банкама и агенцијама за надзор банака у земљама кандидатима за ЕУ ​​и потенцијалним кандидатима са Западног Балкана

Deutsche Bundesbank, заједно са 19 националних централних банака Европског система централних банака (ESCB) и Европске централне банке (ECB), покренула је данас програм који финансира ЕУ у корист Банке Албаније, Централне банке Босне и Херцеговине, Агенцијe за банкарство Федерације Босне и Херцеговине, Агенцијe за банкарство Републике Српске, Централнe банкe Републике Косово, Централнe банкe Црне Горе, Народнe банкe Републике Сjеверне Македоније и Народнe банкe Србије. Циљ програма је даље јачање институционалних капацитета институција крајњих корисника, посебно унапређењем њихових аналитичких и регулаторних алата и преношењем најбољих међународних и европских стандарда у националне праксе. Европска унија (ЕУ) издвојила је 3 милиона евра за програм из свог Инструмента за претприступну помоћ (IPA III).

На отварању састанка одржаног данас у Banca d’Italia, виши вице-гувернер Luigi Federico Signorini поново је потврдио значај међународне техничке сарадње као инструмента за институционални дијалог, који доприноси изградњи просперитета и мира. Стратешки значај овог пројекта у ширим оквирима приступања ЕУ наглашен је циљем и ширином програма и посебно је релевантан у актуелним околностима распрострањених геополитичких, економских и финансијских изазова.

Г. Florian Hauser из Генералног директората Европске Kомисије за сусједство и преговоре о проширењу истакао је да „програм представља важан допринос унапређењу економског управљања и јачању институционалног оквира на Западном Балкану. Подржава припрему централних банака Западног Балкана за њихову интеграцију у Европски систем централних банака. Гђа Alexandra Hachmeister, генерални директор Deutsche Bundesbank, истакла је важност постизања одрживих резултата и значај изградње односа. 

Током наредних 36 мјесеци, Bundesbank ће, заједно са партнерским централним банкама и уз доприносе ECB-а, организовати интензиван регионални програм обуке о кључним питањима централног банкарства и супервизије. Обука ће се посебно фокусирати на области спречавања прања новца, банкарске супервизије, финансијске стабилности, заштите потрошача финансијских услуга и финансијске инклузије, реструктурирања банака, комуникације, финансијских тржишта, информационих технологија, истраживања монетарне политике, платних система, статистике, ЕУ интеграција, политике управљања, рачуноводства и интерне ревизије. Такође ће бити одржане три радионице у погледу регулативе за доносиоце одлука о платним системима, управљању готовином и питањима руковођења. Осим тога, програм ће, поред регионалних обука, подржати и имплементацију специфичних билатералних мјера.

Програм спроводи Bundesbank као њен координатор у партнерству са Народном банком Белгије, Народном банком Бугарске, Народном банком Чешке, Банком Грчке, Банком Шпаније, Банком Француске, Хрватском народном банком, Централном банком Ирске, Банком Италије, Банком Литваније, Банком Луксембурга, Народном банком Мађарске, Банком Холандије, Народном банком Аустрије, Народном банком Пољске, Банком Португала, Народном банком Румуније, Банком Словеније и Народном банком Словачке. Европска централна банка ће допринијети реализацији пројекта.

Skip to content