office@abrs.ba

portparol@abrs.ba

Agencija logo
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Обавјештења
  4.  » Стање банкарског система Републике Српске

Стање банкарског система Републике Српске

ПРЕДМЕТ: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Стање банкарског система Републике Српске

Претходних мјесец дана, свједоци смо извјесних поремећаја и удара на финансијски сектор како Европе, тако и Републике Српске. Нажалост, у наведеном периоду, финансијски сектор Републике Српске наишао је на одређене потешкоће које су истоме наметнуте усљед дешавања на геополитичкој сцени изазваних сукобима између Украјине и Русије, те економским и финансијским санкцијама које су Сједињене Aмеричке Државе, Европска унија и друге земље предузеле према Русији. Ови глобални поремећаји допринијели су промјенама у начину пословања финансијских организација у цијелом свијету.

Агенција за банкарство Републике Српске (у даљем тексту: Агенција), у својству регулатора банкарског система Републике Српске, те једног од кључних актера очувања стабилности и сигурности финансијског сектора Републике Српске у цјелини, још једном наглашава да је банкарски систем у периоду прије новонастале кризе, а такође и у периоду након настанка кризе, био и остао стабилан, ликвидан и добро капитализован.

Овим путем, Агенција још једном истиче значај банкарског система Републике Српске, те чињеницу да стабилан и јак банкарски систем значи стабилну и јаку Републику Српску. Овим путем желимо свим клијентима и депонентима банака са сједиштем у Републици Српској да пошаљемо јасну поруку да су све банке са сједиштем у Републици Српској ликвидне, стабилне и да имају дугорочне планове свог даљег пословања и развоја на територији Републике Српске. Све ове чињенице су потврђене од стране представника свих банака у разговорима који су представници Агенције водили у претходном периоду.

Skip to content